Appeltaart met Amandel en Amaretto
Recept

0 0
Appeltaart met Amandel en Amaretto

Deel het op je sociale netwerk

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

Aantal personen aanpassen
300 g bloem
125 g basterd suiker
mespunt zout
175 g roomboter in kleine blokjes
1 ei
750 g goudrenetten
citroensap
klein handje rozijnen
handje amandelschaafsel
60 g suiker
2 tl kaneelpoeder
1 el maïzena
50 g amorelli koekjes
scheut Amaretto

Aan favorieten toevoegen

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

  • 1,5 uur
  • Voor 6 Personen
  • Eenvoudig

Ingrediënten

Stappen

Deel

Tripple A-Pie !

Ik zat al een poosje te broeden op een nieuwe appeltaart-variatie. Opeens kwam ik op het verrukkelijke idee om amorelli koekjes, gedompeld in Amaretto als onderlaag te gebruiken. En dit is super uitgepakt! De koekjes geven, samen met het amandelschaafsel, een heerlijke smaak aan de appeltaart. Omdat je het amandelschaafsel eerst even kort in de koekenpan bakt, wordt de smaak ervan nog intenser. Heerlijk!

Ik heb bij dit recept twee kleinere springvormen gebruikt. Één taartje heb ik na het afkoelen gelijk in de vriezer gedaan, de andere natuurlijk lekker opgepeuzeld. Ja, in mijn eentje…! En ik heb van elke hap genoten! 🙂

Nog extra nodig:

  • ruime kom
  • zeef
  • 2 springvormen met een doorsnede van +/- 15 cm
  • koekenpan
  • bakpapier
  • vershoudfolie

Tips:

  • Kneed het deeg met koele handen. Dan plakt het niet zo, de boter smelt namelijk van de wamte van je handen
  • De taartbodem heeft het meeste warmte nodig, vandaar dat het slim is om hem onderin de oven te zetten, wordt de korst lekker krokant!
  • Het is goed om het deeg tussendoor te laten rusten, dan mengen alle smaken goed door elkaar.
  • Doordat je wat maïzena door het appelmengsel doet, neemt dit het vocht op wat van de appels afkomt. Geen zorgen! Na het bakken proef je het echt niet terug!
(Visited 204 times, 1 visits today)

Stap

1
Klaar

Voorbereiding

Klem op de bodem van de springvormen het bakpapier vast.
Bestrijk de binnenranden van de vormen met een klontje boter.

2
Klaar

Deeg maken

Zeef de bloem, de basterdsuiker en het zout boven de kom.
Voeg de boterklontjes toe en wrijf met je vingertoppen de boter door het bloemmengsel tot het heel kruimelig wordt.
Voeg het ei toe en kneed alles snel tot een deegbal.

3
Klaar

De bodem

Snijd 1/3 van de deegbal af om te gebruiken voor de ruitjes bovenop de taartjes. Pak dit in in vershoudfolie.
Druk de rest van het deeg gelijkmatig op de bodems en tegen de zijwanden van de vormen uit.
Dek de vormen toe met vershoudfolie en zet de taartvormen en de deegbal minimaal 30 minuten in de koelkast.

4
Klaar

De oven

Verwarm de oven voor op 175°C en schuif het rooster op de onderste richel.

5
Klaar

Amandelschaafsel roosteren

Maak ondertussen de vulling. Start met het amandelschaafsel. Verhit de koekenpan en strooi het schaafsel in de pan.
Schud de pan regelmatig heen en weer tot het goudbruin verkleurd.
Houdt het goed in de gaten dat het niet te snel gaat.

6
Klaar

Appelmengsel

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes.
Sprenkel er tussendoor wat citroensap overheen om verkleuring tegen te gaan.
Meng in een kommetje de suiker, kaneel en maïzena door elkaar.
Meng dit daarna door de appels. Doe ook de rozijnen en het geroosterde amandelschaafsel door het mengsel.

7
Klaar

Taartvormen vullen

Verkruimel de helft van de amorelli koekjes op de bodem van de springvormen. De andere helft dompel je eerst even in de Amaretto en leg je daarna op de kruimels.
Vul daarna de springvormen met het appelmengsel.

8
Klaar

Finishing touch

Pak nu het overige deeg erbij.
Rol er tussen je handen lange slierten van en leg ze over de taartjes zodat er uiteindelijk een raster ontstaat. Druk ze iets plat.

9
Klaar

Bakken

Zet de taartjes onderin de oven, op het rooster en bak ze in ongeveer 1 uur en 15 minuten gaar en goudbruin.

10
Klaar

Afkoelen

Zet de appeltaarten op een (taart)rooster en laat ze afkoelen tot ze stevig aanvoelen.
Verwijder nu pas de vorm, anders heb je kans dat ze inzakken.
Afkoelen duurt ongeveer een uurtje.

Marlies

Recept Reviews

Er zijn nog geen reviews voor dit recept.
Vorige
Gooische dip
Volgende
Zelf Schnitzel maken
Vorige
Gooische dip
Volgende
Zelf Schnitzel maken

Add Your Comment