Gevulde courgettes
Recept

0 0
Gevulde courgettes

Deel het op je sociale netwerk

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

Aantal personen aanpassen
4 bolcourgettes
150 gram witte rijst
12 cherrytomaatjes
1 middelgrote ui
1 dik knoflookteentje
1 rode peper
100 gram garnalen rauw en gepeld
50 gram feta blokjes
handjevol verse peterselie
1/2 citroen citroenrasp
scheutje anijslikeur bijvoorbeel ouzo of sambuca
200 ml groentebouillon
1 el geroosterd amandelschaafsel optioneel
olijfolie
peper
zout

Aan favorieten toevoegen

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

  • 60 minuten
  • Voor 2 Personen
  • Gemideld

Ingrediënten

Stappen

Deel

Af en toe heb ik van die periodes dat ik braaf weekmenu’s maak. In het weekend kookboeken, tijdschriften en internet op schoot en van te voren vast bedenken waar we woensdag zin in hebben. Want dat is goed voor de portemonnee en de lijn ook wel als je een beetje je best doet. Dat gaat dan gemiddeld 2.5 dag goed. En dan zit ik met een koelkast vol met bloemkool, wortels en wat dan ook en daar heb ik dan helemaal geen zin in. En al helemaal niet als ik langs de groenteboer loop en die heeft van die hele schattige, kleine bolletjes van courgettes liggen. Dikke streep door mijn zorgvuldig geplande schema. Deze wil ik. Nu.

Ik kan het maar beter opgeven, ik woon namelijk vlakbij een geweldige groenteboer met een uitgebreid assortiment en de fijnste aanbiedingen en ik word dan ook regelmatig verleid door ongewone groente om iets nieuws mee te proberen. Zo ook dus door deze leuke bolcourgettes, ik moest ze gewoon meenemen. Er zwierven meerdere recepten door mijn hoofd, iets met garnalen, iets met feta, iets met courgettes, iets Grieks-achtig. Google aangeslingerd en daar kwam dit recept uit, met veel inspiratie van Delicious.

Tips: mijn betere helft houdt niet van feta dus ik heb witte kaasblokjes gebruikt (Apertina), net zo lekker. De hoeveelheid zout en citroensap is afhankelijk van welke anijslikeur je gebruikt, ik heb Isolabella Sambuca gebruikt en die is vrij zoet en daar heb ik een flinke kneep citroensap tegenover gezet. Je kan de likeur natuurlijk ook helemaal weglaten, zeker als je voor kinderen kookt.
Kun je geen bolcourgettes vinden, gebruik dan de gewone, neem er dan één per persoon.
Kijk van tevoren even hoe recht de courgettes blijven staan. Als ze alle kanten op wiebelen snijdt dan een dun plakje van de onderkant af.

(Visited 85 times, 1 visits today)

Stap

1
Klaar

Begin met het opzetten van water voor de rijst. Doe een flinke snuf zout in het water, daar wordt je rijst lekkerder van. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking en giet af als de rijst gaar is. Terwijl de rijst kookt maak je de vulling klaar.

2
Klaar

Snipper de ui fijn. Halveer de cherrytomaatjes en haal de zaadjes eruit en snij ze in stukjes. Hak de knoflook en de rode peper fijn, als je niet van pittig eten houdt kun je eerst de pitjes en zaadlijst verwijderen.

3
Klaar

Verwijder het darmkanaal uit de garnalen als ze nog niet schoongemaakt zijn. Dit doe je door een sneetje over de rug te maken en het meestal zwarte darmkanaaltje eruit te trekken. Hak de garnalen grof.

4
Klaar

Snij de bovenkanten van de courgettes af en hol ze uit met een kleine lepel. Het vruchtvlees wordt niet gebruikt. Dat kan wel als je wilt maar bij bolcourgettes is mijn ervaring dat het vooral sponzig-achtige zaadlijsten zijn waar ze vol mee zitten en dat vinden we niet lekker.

5
Klaar

Verwarm de oven op 200°C.
Verhit een scheutje olijfolie in een hapjes pan en fruit de ui aan tot hij zacht is. Voeg dan de knoflook en peper mee en bak 2 minuten mee. Pas op dat de knoflook niet bruin wordt.
Voeg dan de garnalen toe en bak tot ze beginnen te kleuren.
Doe vervolgens de cherrytomaatjes erbij en bak 2-3 minuten tot de tomaatjes zacht worden.
Blus af met een klein scheutje anijslikeur.

6
Klaar

Voeg vervolgens de rijst, citroenrasp, feta en peterselie toe en roer goed door. Proef het goed en breng op smaak met zout, peper en eventueel een drupje citroensap. Het mag allemaal lekker hoog van smaak zijn want courgettes zijn van zichzelf nogal neutraal van smaak en voor je het weet zit je met een hap vol smaakt-naar-niet-zoveel

7
Klaar

Vul de courgettes en plaats het kapje terug. Waarschijnlijk blijft er wat vulling over, houdt dit warm in de pan

8
Klaar

Zet de courgettes in een ovenschaal en giet de groentebouillon erbij. Bak de courgettes in de oven tot ze gaar zijn, 25-35 minuten. Serveer ze op een bord met eventuele extra vulling en bestrooi met het amandelschaafsel. Eet smakelijk!

Hanneke

Dromer en taartjesmaker

Recept Reviews

Er zijn nog geen reviews voor dit recept.
Vorige
Worteltaart met Cheesecake
Volgende
Spinazie omelet
Vorige
Worteltaart met Cheesecake
Volgende
Spinazie omelet

Add Your Comment